Tein dvd:lle tekstit. Tuli samalla katsottua leffakin.

Pisteeni: + + + ½ (movielens), 6 (imdb)

Raamatunkertomuksen filmatisointi kärsii sovinnaisuudesta, mutta onnistuu silti osittain varsinkin vakuuttavan Gregory Peckin ansiosta.

325306.jpg325307.jpg

Mistä on kyse? Rakkaus varattuun naiseen saa kuningas Daavidin (Goljatin tappanut Daavid aikuisena ja mahtavana) tekemään syntiä ja vihastuttamaan Jumalan.

Hyvää: Huomasin taas, että tiedän vanhoista näyttelijöistä ihan liian vähän. Gergory Peck oli näköjään kuuma mies! Hän on Daavidin roolissa moniulotteinen ja juuri sopivan dramaattinen. Mm. Olen ihan myyty.

Pidän mytologiasta (joksi Raamatun lasken) ja historiallisista asioista, joten tämä elokuva sopi minulle ja jaksoi kiinnostaa. Ajankuva ei välittynyt huonosti. Aikansa tuotteena käsikirjoituskin kenties on ihan hyvää kamaa...

Huonoa: ...mutta nykykatsojan silmään sen lähestymistapa on silti kiertelevä, pehmennetty ja moralisoiva. Kyse on aviorikoksesta, mutta sitä yritetään väkisin vääntää traagiseksi välttämättömyydeksi, joka ei oikeastaan ole kenenkään vika.

Käsikirjoitus ei ole kokonaan ahdistavan sovinnainen. On hetkiä, jotka tuntuvat mielekkäiltä. Hahmojen tunteisiin on silloin helppo samastua. Ajoittain nössö selittely kuitenkin vesittää draaman vaikuttavuutta niin, ettei parempia pisteitä nyt liikene. Rikos on pakko vetää tasapuolisesti molempien syyksi ja Suureksi Rakkaudeksi ("voi kuninkaani, olen minäkin sinua katsellut ikkunastani jo kuukausia"), koska...no, vaihtoehto kai vain olisi ollut liian rankka.

Isoin miinus siitä, että Susan Haywardin Batseba on naurettavan stereotyyppinen langennut nainen punaisia hiuksia ja käheää ääntä myöten. Ei iskenyt ollenkaan. 

Kannattiko katsoa? Ainakin tämä kannatti kääntää. Heh. Opin ihan hirveästi Raamatun tarinoista, kirjoista ja nimistä. Oli tämä ihan hyvä.