Historiallinen teos vuodelta 2001. Käsittelee juuri sitä, mitä otsikko lupaa. Sain tämän juuri luettua yli-ylihuomiseen historian tenttiin. Tämä oli pieni (n.130 sivua itse tekstiä) ja kiva kirja, nyt olis enää yksi uhkaavan valtava tiiliskivi luettavana...

Hyvää: Aika kivasti, elävästi ja monipuolisesti kirjoitettu kuvaus keskiajan elämästä. Koska teos ei edennyt kronologisesti, vaan kuvasi aina yhtä aihepiiriä kerrallaan koko keskiajan näkökulmasta, samoja aikakausia ja asioita tuli kerrattua eri näkökulmista ja tietoa ehti hyvin kasaantua aika tukeviksikin kerroksiksi. Helposti lähestyttävä teos, ei yhtään nukuttanut tai tuntunut sanapuurolta. Suosittelisin jopa huvikseen luettavaksi, jos historia vain kiinnostaa.

Huonoa: Hmm, no ei paljon mitään. Aluksi vähän kaipailin kronologiaa, mutta totuttuani koin lähestymistavan juuri näin erittäin hyväksi. Sekava politiikka oli jätetty melkein kokonaan pois, niin kuin teoksen takakansi lupaa - mutta minä kun olen sellainen outo, että tykkään lukea historiallisesta suurvaltapolitiikasta, sodista yms, niin sitä kaipailin. Edes vähän? Toisaalta vähäkin olisi ehkä tehnyt teoksesta raskaamman ja sekavamman, joten helposti lähestyttävänä perusteoksena erittäin hyvä juuri näin.