Pisteeni: + + + + ½ (movielens, jos olisi siellä), 9 (imdb)

Hieno konserttiversio Les Misérablesista on nautinnollista katsottavaa.

330277.jpg

Mistä on kyse? Kuuluisa musikaali konserttiversiona. Jean Valjean vapautuu vankeudesta ja kääntää elämänsä ympäri. Pariisin köyhät kapinoivat.

Hyvää: Tämä kymmenvuotisjuhlapäivän kunniaksi kuvattu on erittäin hyvä versio Les Misérablesista. Ei ihmekään, sillä laulajiksi valikoitiin parhaat kaikista siihenastisista West End- ja Broadway-tuotannoista, ja kaikki ovat joko hyviä tai erinomaisia. Varsinkin lapset ovat käsittämättömän loistavia. Eponinella on ihana ääni (vaikkakin vaikeuksia päättää, laulaisiko jenkki- vai brittiaksentilla). Michael Ballin Marius on itsestään selvästi upea.

On erittäin hyvä ratkaisu laittaa ruudulle pieniä, selittäviä tekstejä kohtausten väleihin. Sellaiset tekisivät melkeinpä terää lavamusikaalissakin, koska sen alkuosa on pirstaleinen ja ajat, paikat ja henkilöt vaihtuvat sellaisella vauhdilla, että satunnainen katsoja eksyy.

Huonoa: Varsinkin musikaalin toinen näytös kärsii siitä, että lavalla lauletaan rooliasuissa, muttei näytellä toimintaa. Tärkeitäkin juttuja jää yksinkertaisesti kokonaan pois, koska niissä ei lauleta. Musikaalia tuntemattoman olisi varmasti hyvin vaikea pysyä kärryillä toisessa näytöksessä. Joitakin omituisia pätkäisyjä on muutenkin tehty, vaikka kaksi- ja puolituntinen versio sisältää periaatteessa kaikki laulut.

Verrattuna Lontoossa 2006-2007 pyörivään miehitykseen... tämä versio päätyy suunnilleen tasapeliin. Nykyinen Valjean on mielestän ilmiömäinen ja Colm Wilkinsonia parempi. Myös nykyinen Fantine hakkaa konserttifantinen yksi-nolla, vaikka molemmat eläytyvätkin koskettavasti. Konserttiversion nuoret kapinalliset Marius ja Eljoras sen sijaan hakkaavat minun lavalla näkemäni. (En tosin nähnyt oikeaa Mariusta vaan varamiehen.) Thernadierin pariskunta on konsertissa vielä parempi, vaikka lavamiehityskin oli tosi hyvä. Javertin äänenkäyttö oli konsertissa kivempaa kuin lavalla. Lisäksi ne mainitut ihmeellisen loistavat lapset.

Eponinet saavat tasapisteet. Samoin Cosettet, mutta päinvastaisesta syystä: molemmat olivat huonoja ;) Ehkä en vain tykkää siitä roolista.

Kannattiko katsoa? Tämä on erittäin hyvä versio Les Miserablesista. Suosittelen. Toiminnasta ei saa kovinkaan hyvää kokonaiskuvaa, mutta musiikista saa. Minä itkin tässäkin versiossa. En niin paljon kuin paikan päällä West Endissä, koska Fantinella ei ollut läheskään yhtä kaunis ääni, mutta itkin kuitenkin.