Tuli telkkarista. En ollut koskaan nähnyt. Nauhoitin kovalevylle, katsoin tuossa joskus.

Pisteeni: + + + + ½ (movielens), 9 (imdb)

Tanssielokuvien klassikossa John Travolta on ihana ja kaikki muukin lähes täydellistä.

Mistä on kyse? Parkettien partaveitsi, diskon kuningas, ihanista ihanin John Travolta elää nuoruutta ja etsii itseään italialaiskortteleissa tanssikilpailujen, tyttöjen ja päämäärättömän harhailun merkeissä.

Hyvää: Tiesin jo ennestään, että nuori John Travolta on sanomattoman hurmaava ja sulavaliikkeinen (olen katsonut Greaseni huolella). En kuitenkaan tiennyt, että hän oli myös näin hyvä näyttelijä! Tässä roolisuorituksessa täydellistä ei ole vain Travoltan liikkuminen tanssilattialla, vaan myös valkokankaalle piirtyvä elävä ja uskottava kuva epävarmasta, työväenluokkaisesta nuorestamiehestä. Hyvin vaikuttavaa. Elokuva elää ja hengittää Travoltan varassa, eikä tämän suorituksessa kerta kaikkiaan ole parantamisen varaa.

Samaa voi sanoa monesta muustakin elokuvan elementistä. Olin etukäteen kuullut negatiivisia kommentteja ("juoni on huono"/ "juonta ei ole"), mutta mielestäni myös käsikirjoitus oli vähäeleisen, riisutun onnistunut. On totta, että asiat pakettiin käärivää loppuratkaisua/ opetusta ei löytynyt, mutta en jäänyt kaipaamaan sellaista, ja mielestäni kokonaisuus toimi juuri näin. 

Huonoa: Travoltan tanssiparin pitäisi muka tanssia niin hyvin, että tämä on vaikuttunut, muta tyttö jää naurettavan selvästi Travoltan varjoon ja tuntuu tanssikohtauksissa pidättelevän häntä kääntämästä täyttä vaihdetta päälle. Ärsyttävää! Eikö parempaa tyttöä muka löytynyt? No, Travolta on niin peto liikkumaan, että on oikeasti mahdollista, että hyväkin tanssija vaan näyttää hänen rinnallaan huonolta.

Ei ollut paljon huonoa. Tanssikohtauksetkaan eivät oikeastaan tunnu pitkitetyiltä tai päälleliimatuilta, niin kuin olin aina kuvitellut. Lähes täydellinen elokuva omalla pienimuotoisella tavallaan.

Kannattiko katsoa? Ehdottomasti.