Ah-niin-muodikas kirjallisuusmeemi, joka kiertää maailmaa juuri nyt. Edit: Grrh, tekstin keskellä oli joku ihme häikkä, kai copy&pastesta jotenkin johtunut. Se söi tekstiäni. Kirjoitin kohdan 6 uudestaan, ja nyt kirjoituksen pitäisi myös pysyä... 

1. Kirja, joka muutti elämäsi?

Onko kirja muuttanut elämääni? Yritin muistella edes teosta, jonka kohdalla olisin rakastunut kirjallisuuteen, mutta en muista...olen aina rakastanut kirjallisuutta. Äh. Okei, paras vastaus, jonka keksin: Weisin & Hickmanin Dragonlance-kirjat, joiden vuoksi aloin lukea englanniksi noin 12-vuotiaana. (Suomennosten ilmestymistahti ei ollut tarpeeksi nopea.) Olin ennestäänkin hyvä englannissa, mutta uskon vakaasti, että poikkeuksellisin ("oletko viettänyt lapsuutesi englanninkielisessä maassa?") kielitaitoni perustuu siihen, että luin koko nuoruuteni huomattavasti enemmän kirjoja englanniksi kuin suomeksi. Emmekä voi varmasti tietää, olisinko ikinä aloittanut ilman Dragonlancea... Joten kiitos, Dragonlance.

2. Kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kerran?

Peruskoulussa minulla oli vihko, johon kirjoitin kaikki lukemani kirjat, ja merkitsin, mitkä ovat uudelleen lukemisen arvoisia. Luin kaikki merkityt uudelleen...olisko ollut kahden vuoden välein. Eli pariin-kolmeen kertaan luettuja on valtavasti :) Eniten lukukertoja (liikutaan kymmenissä tai ainakin lähellä kymmentä) lienevät kuitenkin keränneet: Tom ja keskiyön puutarha, Kolme muskettisoturia, Dragonlance, Muumikirjat, The Secret History (Jumalat juhlivat öisin).

3. Kirja, jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Kaikkein mieluiten ottaisin tyhjän kirjan, jossa olisi loputtomasti sivuja, ja loputtoman varaston kyniä. Jos pitää valita valmiista kirjoista, voisin ottaa Robinson Crusoen...jos siinä vaikka olisi käytännön vinkkejä. Tai sitten Raamatun. En tueksi ja voimaksi, vaan, koska olisi aikaa lukea se kannesta kanteen useaan kertaan, sisäistää kaikki ja muodostaa aidosti perusteltuja mielipiteitä kristinuskosta.

4. Kirja, joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi?

Se on kyllä eniten The Secret History. Tekee aina hirveästi mieli polttaa tupakkaa ja käyttäytyä epäsovinnaisesti, kun edes vähän selailen sitä. (Enkä ole tupakoitsija.)

5. Kirja, joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?

Voi, tähän on pakko vastata nuo samaiset, ala- ja yläasteiden vaihteessa lukemani Dragonlance-fantasiaromaanit. "Kirja" yksikössä olisi sarjan viimeinen, The Test of the Twins (suom. Kaksosten koetus). Laskelmoitua, melodramaattista huttua, tiedän, mutta mistään en ole niin liikuttunut kuin siitä silloin. Tuo kirja kuuluu siihen pieneen ryhmään asioita, joiden vaikutus ei vähentynyt tuttuuden lisääntyessä. Luin Dragonlancet monesti, monesti, ja itkin aina vain enemmän. Pari vuotta sitten testasin vaikutusta, kun Mirjam luki niitä. Totesin melodramaattisuuden, totesin, miten tyyli ja ilmaisut toistavat itseään (miten monta kertaa Raistlin hymyilee pilkallisesti?), hymyilin naiiville, 12-vuotiaalle itselleni pilkallisesti, melkein selvisin itkemättä - ja sitten se loppu tuli ja romahdin. Enkä näissä kirjoissa itke vain muutamaa haikeaa kyyneltä. Itken aivan hysteerisesti niin, että lukeminen keskeytyy moneksi minuutiksi, ja itku alkaa aina uudestaan, kun yritän päästä pari lausetta eteenpäin. Ihanaa!

Myös Muumipapan ja meren tarinassa Muumipeikosta ja Möröstä itken aina. Kyseinen sivujuoni on minusta ehkä kaunein koskaan kirjoitettu tarina. Pyydä minua kertomaan se ja katso, kun itken. Toimii joka kerta.

6. Kirja, jonka toivoisit kirjoittaneesi?

Ehh...tekee hirveästi mieli vastata "Harry Potterit". Olis pullat hyvin uunissa loppuiäksi ja vielä tuleville sukupolvillekin. On ne ihan hyviäkin, niin, että voisi olla tarpeeksi ylpeä. (En pidä Pottereita kaupallisina - ks. alla - sillä mielestäni niistä välittyy Rowlingin aito innostus sadunkertojana.)

En pysty suhtautumaan kysymykseen tämän vakavammin, sillä minun pitäisi toivoa kieleni ja kulttuurini toiseksi, jos toivoisin kirjoittaneeni jonkun eniten arvostamistani teoksista. (Potterin kohdalla tilanne on hienoisesti eri, sillä ne eivät sisällä Rushdien tasoista verbaaliakrobatiaa tai muutenkaan suuria taiteellisia ansioita, ja pystyn lähes kuvittelemaan kirjoittavani samantasoista englantia.)

7. Kirja, jota et toivoisi kirjoitetun?

Kaikki rahantekomielessä laskelmoidusti kirjoitetut teokset (loputtomat trillerit, jotka voisi polttaa, Harlekiiniromantiikka, jne). Niillä ei ole oikeutta kutsua itseään taiteeksi. Kaikki muut maailman kirjat ovat olleet jonkun mielestä aidosti kirjoittamisen arvoisia, joten mikä minä olen arvostelemaan niitä?

8. Kirja, jota parhaillaan luet?

Da Vinci -koodi italiaksi. Luen sitä vain, koska se oli ainoita italiankielisiä ei-klassikkoja Tampereen pääkirjastossa. Olen kurkkuani myöten täynnä italialaisia klassikkoja tällä hetkellä.

9. Kirja, jonka aiot lukea?

Minä en suunnittele lukuprojektejani ennalta. Menen kirjastoon, katson, onko palautushyllyissä kiinnostavia, ja jos ei, otan aakkosjärjestyksessä ekan hyllystä. Tällä metodilla luin lapsena paikallisen sivukirjastomme lasten- ja nuortenkirjat hoohon asti läpi. Kuten sanottu, kaikki kirjallisuus on silmissäni arvokasta (paitsi se laskelmoidun kaupallinen). Jos tähän nyt jotain vastauksentapaista kuitenkin yritän, niin Shakespearen koko tuotannon haluan ehdottomasti lukea läpi.

10. Haasta viisi bloggaajaa.

No en haasta viittä. Tähän on jo vastattu kaikkialla. Haastan yhden, jos hän jaksaa vastata: Inkeri. (Kaikki, jotka lukevat tämän, eivätkä vielä ole vastanneet, voivat kokea itsensä haastetuiksi.)