Se on hieno suosituspalvelu.

Lisäsin sivupalkkiin Movielens-suosituslaatikoita. Niitä voi muiden kuin itseni ja palvelua tuntevien ihmisten olla vaikea tulkita. Itselleni laatikoista on kuitenkin huimasti enemmän hyötyä kuin katsottavien listan manuaalisesta ylläpitämisestä - Movielensestä minä valintani listalle muutenkin poimisin. Ylimmässä laatikossa ovat kaikkien tietokannan elokuvien viisi korkeinta suositusta minulle, seuraavassa tällä hetkellä/kohta leffassa pyörivien ja alimmassa DVD:llä julkaistujen.

Mikä se on? Movielens on sivusto, joka ennustaa, miten paljon juuri sinä tulet pitämään mistäkin elokuvasta. Olen hyvin iloinen, että sivustoa suositeltiin minulle. Se on akateeminen, 100% ilmainen palvelu. Suositusgeneraattorin ja käyttäjätilastojen materiaalia käytetään myös akateemisissa tutkimuksissa.

Miten se toimii? Ensimmäiseksi sinun on arvosteltava jo näkemiäsi elokuvia asteikolla 1 - 5 tähteä. Movielens vertaa näitä arvosteluja muiden käyttäjien tähtiin - ja siihen, miten kanssasi samoilla linjoilla olleet ovat arvostelleet elokuvia, joita sinä et ole vielä nähnyt. Näin syntyvät ennusteet, yksinkertaistetusti ilmaistuna.

Mitä enemmän elokuvia arvostelet, sitä tarkemmiksi ennusteet muuttuvat. Alussa hassuja heittoja toki sattuu ("Mitä? Etkö rakastakaan kaikkia sotaklassikoita, vaikka Tuulen viemää on suosikkisi?"), mutta minulla ennusteet eivät (satoihin arvosteltuihin elokuviin päästyäni) ole tainneet aikoihin heittää yli yhtä tähteä. Se on melko hyvä apu: jos elokuvalle luvataan neljää tähteä tai yli, voin olla lähes varma, etten haaskaa aikaani.

Suosittelen lämpimästi kaikille elokuvaharrastajille. Palveluun lisätään parhaillaan kivoja lisäjuttuja. Käyttäjäluokista on tehty julkisia ja tiedän nyt olevani Leijona, joka "enjoys modern, quirky, fantastic flicks". Se on totta! Huippuleffoina meille mainitaan mm. Eternal Sunshine of the Spotless Mind, The Usual Suspects ja Fight Club, kaikki minulla viiden tähden leffoja. Toimii.

Toki jokaisella on yksilöllinen maku. Säännönmukaisuuksia kuitenkin näköjään löytyy ja niitä voidaan hyödyntää. Hyvä.