Nyt hitto vie kirjoitan tämän loppuun. Toivottavasti vuodatus.net alkaa pian jälleen toimia 100% kunnolla. Tuossa eräänä iltana tätä jo yritin, mutta blogi heitti virhesivua, joten en kirjoittanut. Höh ja pyh. Katsottiin tämä Finnkinon superpäivässä viime viikolla. Melkein ei menty, mutta kyllä kannatti!

Pisteeni: + + + + (movielens), 8 (imdb)

Juonitekniset seikat ovat täydellisesti kirjoitetun, ohjatun ja näytellyn rosvot ja poliisit -leikin ainoa kauneusvirhe.

 

272711.jpg

Mistä on kyse? Etsivät soluttautuvat alamaailmaan ja gangsterit poliisiin. Vaarallista on, eikä keneenkään voi luottaa. Ainekset kuulostavat stereotyyppisiltä. Elokuva ei ole sitä.

Hyvää: Olipa mojova elokuva! On sanottava, etten vielä koskaan ole nauranut näin makeasti näin rankalle materiaalille. Minua uhkasi suoranainen hysteria. Hihittelin vielä bussissakin. Absurdius oli nyrjäyttää aivoni. 

Ei, tämä ei ole komedia. The Departed on periaatteessa draamaa/trilleriä/jännitystä/toimintaa. Käsikirjoitus vaan on niin ässä, että se onnistuu luontevasti sisällyttämään oikeesti hauskoja, ei-päälleliimatuja juttuja vakavimpiinkin kohtauksiinsa. Mieletöntä dialogia. Enpä muista, milloin viimeksi näin yhtä hyvin kirjoitetun leffan. Siitä on takuulla vuosia.

Mieletön materiaali muuttuu vielä mielettömämmäksi, kun ohjaus ja näyttelijätyö nostavat kokonaisuuden  uusiin sfääreihin. Kaikki näyttelivät hyvin, niin ilmeiset (Jack Nicholson, Martin Sheen) kuin epävarmemmatkin tapaukset. (Matt Damon on ollut silmissäni tylsä tyyppi, enkä koskaan teininä tajunnut, miksi imelä Leonardo DiCaprio oli muka maailman ihanin. Tässä rajummassa roolissa silmäni aukesivat hänen viehätykselleen!)

Huonoa: Syytä sille, että tämä oli vain neljän tähden elokuva, on mahdoton kuvata ilman perustavanlaatuisia juonipaljastuksia. Siis lyhyestä virsi kaunis. Elokuvan nähneet tietävät, mistä puhun, kun sanon, että loppua kohti elämys jäi tunnetasolla epätyydyttäväksi. (Kyllä tiedätte! Kuka muka ei?) Elokuvaa näkemättömät voivat ottaa tämän varoituksena ja päätellä, mitä tahtovat. (Päätelkää vaan. Ette te arvaa.)

Kannattiko katsoa? Aivan sataprosenttisen ehdottomasti. Parhaita elokuvakokemuksiani pitkään aikaan (vaikkei täydellinen ollutkaan).