En ollut vielä nähnyt tätä klassikkoa. Eini (joka oli hähnyt ja itkenyt) osti dvd:n alennusmyynnistä, ja katsoimme sen heti.

Pisteeni: + + + + (movielens), 8 (imdb)

Tunnelmaltaan ja toteutukseltaan täydellinen, sodanvastainen anime-elokuva koskettaa tarinan heikkouksista (?) huolimatta.

310333.jpg

Mistä on kyse? 14-vuotias poika joutuu huolehtimaan 4-vuotiaasta pikkusiskostaan sodan runtelemassa Japanissa.

Hyvää: Hieno, hieno tunnelma. Haikea musiikki, kauniit kuvat. Sydäntä viiltävä tarina.

Tämä elokuva on vaikea katsoa, mutta hieno. Sota on kamalaa, ja kai tarvitsemme vaikeita katsomiskokemuksia muistuttamaan itseämme siitä, miten onnekasta oma elämämme on.Jos olisin nähnyt tämän pahaa-aavistamattomana niin kuin Eini, olisin nyyhkyttänyt ihmisrauniona sohvan nurkassa. Minä kuitenkin tiesin ennalta hyvin tarkkaan, millainen elokuva on odotettavissa, enkä itkenyt ollenkaan. 

Huonoa: En voi väittää mitään kirjaimellisesti huonoksi, mutta juoni turhautti minua hieman. ÄLÄ korosta hiirellä, jos et vielä tiedä, miten tarina päättyy. (Sori, harmaalla pohjalla näkyy vähän... Kokeilin vaihtoehtoja, parempaakaan ei ole.)

Ymmärrän, miksi lapset lähtivät tädin luota. Ymmärrän senkin, että he yrittivät viimeiseen asti pärjätä omillaan. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksei Seita pyytänyt apua tädiltä tai keneltäkään muulta silloinkaan, kun tiesi Setsukon kuolevan pian. Siellä koulullahan heillä tuntui vielä olevan koko kylällinen ystäviä. (Vai asuiko täti jossain kauempana ja muut tutut jäivät entiseen kotikylään?) Eikö hänen olisi muutenkin pitänyt joskus käydä kääntymässä tädin luona - miten muutoin hän olisi saanut sanan, jos isä olisi vihdoin vastannut kirjeeseen? 

Tämän kaiken voi selittää sillä, että valintoja tekemässä oli 14-vuotias poika. Silti ajatteleminen turhauttaa.

Muuta: On sanottava, että tänä syksynä klassikoita (Totoro ja tämä) nähtyäni olen tajunnut pitäväni niiden vähäeleisyyttä enemmän uuden aallon (Henkien kätkemä, Liikkuva linna) aisti-ilotulituksesta. Yllättävä tulos. 

Kannattiko katsoa? Kannatti. Kaikkien kannattaa. Katsomisesta tulee paha olo, mutta kannattaa silti.