Robert Rankin on haastavimmillaan sekavassa,  juonen suuntaa ja elementtejä kesken kaiken vapaasti vaihtelevassa aikamatkustustarinassa.

Siis kuka Robert Rankin? Rankin on komedian nero. Hänen kirjojensa lukeminen on...kuin yrittäisi lukea Douglas Adamsia, joka on päättänyt kirjoittaa elämänsä absurdeimman teoksen nautittuaan ensin roimia määriä tajuntaa laajentavia aineita, päätynyt kirjoittamaan parikin eri kirjaa ja projektin valmistuttua koonnut tarinoiden sivuista satunnaisen kokonaisuuden.

"A sort of drinking man's H. G. Wells." Lehtiarvostelun osuva kiteytys, löytyy joka teoksen sisäkannesta.

Rankinia ei ole suomennettu. En haluaisi edes yrittää. Suositellaan englantia hyvin taitaville lukemisen ammattilaisille, joita ei pelota ajatus siitä, että välillä on aivan pihalla.225652.jpg

Millainen tämä teos on? Rankin on järkevimmillään ihan järkevä. Hänen helpoimmat kirjansa, esim. The Hollow Chocolate Bunnies of the Apocalypse (Roger Rabbit -henkinen satudekkari), ovat aivan helppoja seurata. Tämänkertainen (tai oikeasti paljon vanhempi, Rankinin ekoja) teos sen sijaan kuuluu Rankinin vaikeimpiin. Ajassa ja paikassa hypitään, liikutaan monen todellisuuden välillä, rakennelman sisäinen logiikka säröilee ja murtuu.

Mitä tapahtuu? Tämä on jatkoa teokselle Armageddon: The Musical. Se kertoi (pääpiirteissään) ydintuhon jälkeisestä 2000-luvun maailmasta, jota tv-yhtiöt hallitsevat, ja yhden miehen paosta aivopesujärjestelmän kahleista.

Jatko-osa kertoo ajasta ennen ydintuhoa. Ekan kirjan sankari, Rex Mundi, päätyy menneisyyteen, 90-luvulle. Myös Elvis (kyllä, rock-ikoni itse) matkustaa ajassa pelastamaan ihmiskuntaa aivoissaan asuvan taikaidun avulla. Tästä sitten lähdetään villille vuoristoradalle Antikristusta jahtaamaan. Tavallaan. Ehkä. Elvis taikaitu aivoissaan ei ole oudoin juttu kirjassa. Idun nimi on Barry, ja se on vakiovieras Rankinin teoksissa. Tästä on hyvä lähteä.

Kannattiko lukea? Nautin tästä kirjasta, mutta se ei ole Rankinin absoluuttista parhaimmistoa. Sekavuus alkoi jo syödä itseään. Ei ollut mitään, mihin tarttua.