Katsottiin Marjukan kanssa leffassa Kotkassa käydessäni.

Pisteeni: + + + + (movielens), 8 (imdb)

Joku unohti  keksiä tarinan, mutta silti tämä oivasti näytelty elokuva on supersankarileffojen ehdotonta aatelia juuri kuten ohjaaja Singeriltä odottaa sopii.

Hyvää: Bryan Singer (The Usual Suspects, X-Menit) on oikeesti hyvä ohjaaja: pääsee lähelle henkilöhahmojaan ja tekee heidän potentiaalisesti latteasta sarjakuvatodellisuudestaan hämmästyttävän todellisen. Olin pelännyt tylsää ja mitäänsanomatonta elokuvaa, jossa tylsä ja mitäänsanomaton näyttelijä näyttelee yksiulotteista sarjakuvahahmoa. Ei käynyt niin. Se on ennen kaikkea Singerin ansiota. Lisään kuitenkin, että vaikutuin myös Brandon Routhin roolisuorituksesta nimihenkilönä: juuri sopivan mitäänsanomaton Clark Kentiksi olematta silti yhtään puiseva tai yksi-ilmeinen. Ei mikään helppo juttu. (Kehun, vaikka hän ei erityisesti vedonnut minuun miehenä. Silloinhan ylistys kai merkitsee enemmän?) 

Muutkin näyttelijät olivat keskitason yläpuolella. Kaikkein suurimman vaikutuksen minuun teki Parker Posey Lex Luthorin hurmaavan karrikoituna seuralaisena (en tunne sarjakuvia...sisar? tyttöystävä?). Kate Bosworthin olin mieltänyt blondiksi surffipimuksi, joten olin todella yllättynyt, kun hänen Lois Lanensa olikin hirmuisen pätevä ja sympaattinen (ja brunetti, tietysti). Kevin Spaceyta nyt on turha erikseen mainita. Hyvä se on. Tuli mieleeni miettiä, että oliskohan se lähtenyt tähän, jos ei olisi tuntenut Singeriä The Usual Suspectsin ajoilta?

Huonoa: Elokuvassa oli vain yksi vakavahko puute. Jos niinku lähtee kertomaan tarinaa, olis ehkä hyvä olla mielessä jonkinlainen kantava juoni. Loppua kohti pääjuonen tapainen jotenkuten hahmottuu, mutta vähintään puolenvälin tienoille tuijotin (sinänsä hyvien) kohtausten virtaa tietämättä, mistä elokuva kertoo. (Singerin mielestä ilmeisesti "Supermanista" ja sillä hyvä.) Sinänsä tietysti kiva, että henkilöhahmojen syvempi tutkiminen ei todellakaan jäänyt juonenkuljetuksen ja toiminnan jalkoihin, mutta...jotain rajaa.  

Muuta: Tämän nähtyäni harmitti vielä kuusitoista kertaa enemmän, että Singer hylkäsi X-Menit Supermanin vuoksi. X-Men III olisi ollut niin paljon parempi Singerin ohjauksessa - ihan eri elokuva. Nyt siitä tuli lattea. Ei päässyt toinen ohjaaja lähelle hahmoja tai tehnyt sarjakuvan kaksiulotteisuutta samastuttavaksi, ei. X-Men on kivempi kuin Superman (lue: Wolverine on seksikkäämpi), joten ärsyttää Singerin valinta.

Kannattiko katsoa? Oli hyvä. Jaksaisin toistekin. Ansaitsee menestystä. Toivottavasti tulee jatkoa (on sitä ainakin suunnitteilla).