Katsoin tapaninpäivänä televisiosta. Olin nähnyt kerran aiemminkin, elokuvateatterissa Glasgowssa.

Pisteeni: + + + + + (movielens), 10 (imdb)

Täydellisen hieno anime-seikkailu on ihanaa aisti-ilotulitusta.

314809.jpg

Mistä on kyse? Chihiro-tyttö joutuu mystiselle seikkailulle henkien valtakuntaan. Onnistuuko hän pääsemään takaisin omaan maailmaansa ja vapauttamaan noidutut vanhempansa?

Hyvää: Tämä on uskomaton, mielikuvituksellinen, tajuntaalaajentava seikkailu. Henkilöt ovat kiinnostavia, tapahtumat jännittäviä, hyvä ja paha kaukana mustavalkoisista. Elokuvateatterissa ensin kertaa nähdessäni unohdin hengittää ensimmäiset puoli tuntia. Lisäbonuksena Haru on ihastuttavan, tyttömäisen kaunis niin kuin mangapojilla on tapana. ;)

Huonoa: Onko tässä mitään huonoa? Onko tässä edes mitään epätäydellistä? Oikeasti, taidan pitää ihan kaikesta. Kerta se on ensimmäinenkin. Okei, periaatteessa ehkä rakastaisin tätä vielä enemmän, jos tässä olisi vielä laulujakin...mutta tämän sanossani tartun todella jo oljenkorsiin.

Muuta: Olen nyt nähnyt tämän englanniksi dubattuna (silloin Glasgowssa) ja alkuperäiskielellä. Pahaa sanottavaa ei ole kummastakaan. Dubbaus oli tosi hyvin tehty, eikä häirinnyt ollenkaan, vaikka alkuperäinen onkin aina alkuperäinen. Leffassa dubbaus oli ehkä hyväkin asia, koska valkokankaalla oli muutenkin tarpeeksi nähtävää.

Kannattiko katsoa? Pidän tätä yhtenä maailman parhaista elokuvista (ainakin top 20 -listalleni mahtuisi, ellei jo top kympille). Suosittelen kaikille.