Saapui chimpanA:n levy, josta alla kirjoitin. Saapui eilen jo, mutta yritin parhaani mukaan hillitä itseäni ja lukea kuuntelemisen sijasta tenttiin. Se onnistui jotenkuten, ja nyt tentti on ohi (läpi varmaan, kiitos kysymästä, mutta aika huonolla arvosanalla - en oikein muistanut tarpeeksi suomenruotsalaisesta modernismista), joten olen saanut kunnolla kuunnella levyä.

Varsinkin kolmannella-neljännellä kuuntelukerralla olen alkanut oikein tykätä. Netissä on esillä levyn parhaat biisit, The Secret Wish ja Future Love Games. Ne ovat kokonaisuuden perinteisintä, trip-hop-henkistä (tyyliin Massive Attack/ Portishead) tarjontaa. Lopuista kappaileista monet ovat kokeellisempia. Heillä on nuo rumpukoneet, kitaroita sun muita tavallisia soittimia, sitten ilmeisesti iso orkesteri soittamassa (tai taitavasti feikattu), sitten Steve Balsamo laulaa, mutta lisäksi laulaa milloin oopperasopraano, milloin gospelkuoro, milloin jotain perustyttöjä, ja välillä joku kirjailija lausuu tekstejä.  

Aika jänskää siis, mutta hauskan kuuloista! Tunnelmallinen kokonaisuus, osittain enemmän taustamusiikkia kuin kovin aktiivisesti kuunneltavaa. Olen edelleen niin mielettömän ilahtunut siitä yllättävästä uutisesta, että Steve tekee kiinnostavaa musiikkia, eikä pelkkää kliseistä rockia - tai poikabändihenkistä poppia, jota teki 90-luvulla - että olen tähän kuuntelukokemukseen sanomattoman tyytyväinen. Vaikea arvailla, mitä sanoisin, jos yrittäisin arvostella näiden lähtökohtien ulkopuolelta...enpä taida osata. Vaikka muuten yrittäisin unohtaa mielleyhtymät, tuo ääni on niin tuttu, etten osaa ajatella, miltä se (ja sen mukana kaikki) kuulostaisi sattumalta kohdattuna.

Kerronpa vielä, että kappaleessa Are You with Me? Steven ääni runoilee saksofonin kanssa niin, että oksat pois ja musikaalitkin jäävät kakkoseksi. Ehkä hänen pitäisi sittenkin olla jazz-laulaja (ei, kyllä musikaalit ovat silti ykköstoiveeni). Soisin vain kuulevani laulun paljon kovempaa, sillä se on miksattu tasavertaiseksi elementiksi soitinten harmoniaan (kauniisti, kauniisti, kyllä toki).