Katsoin äidin videohyllystä. Olin nähnyt kerran ennenkin, mutta vuosia sitten. Lavalla olen nähnyt monta kertaa.

Pisteeni: + + + + (movielens), 8 (imdb)

Musikaaliklassikosta on tehty hieno, hyvin näytelty elokuva, jonka pahin kauneusvirhe on, etteivät laulut pääse oikeuksiinsa.

253214.jpg

Mistä on kyse? Romeon ja Julian tarina on siirretty USA:n siirtolaisten keskuuteen - eli kuinka Maria ja Tony rakastuvat, vaikka kuuluvat eri rotuihin ja jengeihin. 

Hyvää: Siis tässähän on ihana musiikki. West Side Story on hyvä musikaali. Tarinakin toimii hienosti -mielestäni paremmin kuin Shakespearen alkuperäinen tragedia. Rita Moreno (Anita) ja George Chakiris (Bernardo) ansaitsivat sivuosa-Oscarinsa. He laulavat laulunsa itse ja ovat muutenkin päänäyttelijöitä luontevampia. Heidän yhteiskappaleensa "I Want to Live in America" on elokuvan toimivin musiikkinumero. Erityisesti Moreno, jonka roolityön varassa elokuvan lopun traaginen väistämättömyys joko toimii tai kaatuu, onnistuu Anitana loistavasti. (Oikeesti.)

Tykkäsin myös siitä, että elokuva on jätetty tyylitellyksi ja rehellisen musikaalimaiseksi, eikä laulua, tanssia ja elokuvan "todellisuutta" ole lähdetty väkinäisesti erottelemaan (á la Chicago).  

Huonoa: Laululle on annettu kummallisen vähän tilaa. Musiikkia on kyllä paljon, mutta iso osa siitä on pitkiä instrumentaaliosuuksia, joiden aikana tapahtuu (sinänsä hienoja) tanssinumeroita. Tähän nähden laulut paria lukuunottamatta ("I Want to Live in America") on jätetty omituisen luurankomaisiksi tyngiksi vailla musikaalimaisia toistoja tai paisutteluja. Tämä on kenties näkökulmakysymys, mutta itselleni laulu on huomattavasti tärkeämpää kuin tanssi, joten olisin tehnyt toisin.

Lauluja ei ole esitetty erityisen hyvin. Sekä Marian että Tonyn äänet on dubattu, mikä on jo sinänsä huono asia (on maailmassa riittävästi sellaisiakin näytteljöitä, jotka osaavat oikeasti laulaa!) - mutta niitä ei ole edes dubattu hyvin. Tony kuulostaa suorastaan epäpuhtaalta ison osan ajasta. Marian ääni on periaatteessa vaikuttava, mutta hyvin oopperamainen. Sitä on toki vaikea välttää, kun kappaleet tavoittelevat näin mielettömiä korkeuksia - mutta on se mahdollista!

Lisäksi... Muuten hyvän Marian (Natalie Wood, joka ei ole latinoa nähnytkään) ylikorostettu Puerto Ricon aksentti kuulostaa feikiltä ja ihan kamalalta. Mukana oli näyttelijöitä, jotka olivat oikeasti Puerto Ricosta, joten uskottavan korostuksen löytämistä ei olisi luullut mahdottomaksi?

Kannattiko katsoa? Ehdottomasti. Hieno elokuva, hieno musikaali, hieno tarina. Romeo ja Julia on aina jättänyt minut vähän kylmäksi, mutta tämän lopussa en voi olla liikuttumatta.

253215.jpg253217.jpg

Vielä Rita Morenosta. Alun perin halusin nähdä tämän uudelleen, koska oli tajuntaa laajentavaa käsittää Ozin Sister Pete ja West Side Storyn Anita samaksi näyttelijäksi. 40 vuoden aikaerolla! Aika kiinnostavaa se olikin. Ihminen muuttuu paljon noin pitkässä ajassa. En olisi koskaan tunnistanut henkilöä samaksi, ellen olisi tiennyt. Kun tiesin, tietyt ilmeet ja silmien liikkeet näyttivät tutuilta, muttei mikään muu. Eivät edes kasvonpiirteet. Jos jotain, minusta Rita Moreno on vanhana nätimpi kuin nuorena. Omituinen juttu. West Side Storyssa hänestä tosin tulee vääristynyt mielikuva. En voinut käsittää, miten Ozissa pikkuriikkiseltä ja linnunluiselta näyttävä nainen voidaan saada suht' pitkän ja kookkaan näköiseksi, joten otin selvää ja havaitsin, että Natalie Wood oli vielä pikkuriikkisempi: Rita Moreno on 159cm, mutta Wood oli 152. Vielä pienempi, vielä hentoisempi. Jännä harha. (Ozissa Moreno vastaavasti näyttelee lähes pelkästään miesten - vieläpä karujen, raamikkaiden rangaistusvankityyppien - rinnalla. Mysteeri ratkaistu.)

Harvemmin löydän naisnäyttelijöitä, joista pidän. Yleensä hehkutan vain miehistä. Minun mielestäni Rita Moreno kuitenkin on jokseenkin valloittava. Olen aina pitänyt hänen hahmostaan ja näyttelijäntyöstään Ozissa, pidin hänestä suuresti myös West Side Storyssa, ja hänen uransa mittavuus tekee minuun vaikutuksen. Saati sitten se, että harva pitkän linjan veteraaninäyttelijätär lähtisi innolla mukaan ronskiin, kiroilun, alastomuuden ja väkivallan saralla tabuja rikkovaan vankilasarjaan!