Ah ja voi. Niin se sitten loppui. Sanoisin, että pidin ensimmäisestä puoliskosta enemmän kuin jälkimmäisestä (7. jakson kohdalla tuli aika selvä sukupolvien ja tarinoiden raja), mutta molemmista nautin suuresti.

Mikä oli parasta? Soames Forsyte oli ihan käsittämättömän kiinnostava henkilö koko matkan, ja Damian Lewis - jota roolista kaikkialla ansaitusti kehutaan - näytteli häntä järisyttävän hyvin (oho, onpa hän nuori! s. 1971). Soamesin ja Irenen tarinahan tämä ennen kaikkea olikin. On aina suuri saavutus, kun asioita todella onnistutaan kuvaamaan kahdesta eri näkökulmasta, niin, että voi aidosti olla molempien puolella, ymmärtää molempia. Soames ja Irene ovat molemmat sekä oikeassa että väärässä, harvinaisen selkeästi. Ja, no, hyvää vaan oli kaikki: vähäeleisyys ja melodramaattisuuden puute, ihana, sisäisesti uskottava koskettavuus. 

Itkinkö loppuun asti? Itkin vikassakin jaksossa monta kertaa. Suurimmat liikutuksen hetkeni olivat silti jo aikaisemmin. Lopussa sitä jo odottaakin kohokohtia ja dramaattisuutta. Lopussa kohtaukset ovat liikuttavia, koska ne ovat Suuria Välienselvittelyjä - kaikki tapahtuu Nyt Tai Ei Koskaan. Kliimakseille itkeminen on ennalta-arvattavampaa, luonnollisempaa ja vähemmän ikimuistoista kuin se, miten jokin pieni, suorastaan sivuosassa oleva elementti voi odottamatta käydä suoraan sydämeen ja aiheuttaa liikutusshokin. Salama-kirkkaalta-taivaalta-itkeminen on ikimuistoisinta laatua. (Kokevatko muut ihmiset edes näitä samoja itkemisen kategorioita? Luultavasti monikaan ei tiedä, mistä puhun.)

Oliko jotain huonoa? Kuulemma tämän sarjan henkilöt ovat kovasti erilaisia ja varsinkin erinäköisiä -Irene suorastaan päinvastainen - kuin millaisiksi heidät kirjoissa kuvataan. Se kai sinänsä on käsitettävissä hiukkasen kyseenalaiseksi, mutta toisaalta nämä henkilöt toimivat juuri tällaisina aivan loistavasti, ainakin kirjoja lukemattomalle, joten ovatko muutokset sitten tuomittavia? Myös juonikuvioita on ilmeisesti yksinkertaistettu rankalla kädellä ja sivujuonia häivytetty. Varsinkin tässä loppupuoliskossa tuntuikin hiukan siltä, että osa henkilöistä vain katosi takavasemalle. En kuitenkaan olisi tajunnut kritisoida näitä, ellen olisi ensin netistä lukenut - joten mitään varsinaista kritisoitavaa minulla ei ole. Nämä ovat enemmän tällaisia pohdinnan lähtökohtia.

Kannatti katsoa, täydet suositukseni. Olen 100% päättänyt, että ostan tämän omakseni. Play.com myy kaikkia 13 jaksoa noin 25 eurolla, eli en joudu edes vararikkoon. Kunhan palkka juoksee seuraavan kerran.