Tuli nähtyä töiden merkeissä. En ollut nähnyt. (Jos joku joskus vuokraa dvd:n, niin tiedoksenne, että en tekstittänyt sitä. Oli tosi huonot vanhat tekstit jostain videojulkaisusta tms, ja järkkäilin ne vain uudelleen dvd:tä varten. Mieli olis kyllä tehnyt parannella!)  

Pisteeni: + + + (movielens), 6 (imdb)

David Lynch jättää jäähyväiset Twin Peaksille sekopäisessä ja taiteellisessa, mutta juoneltaan (Lynchin tuntien!) yllättävän selkeässä trillerissä. 

280442.jpg

Mistä on kyse? Twin Peaksin esinäytöksessä tutustumme Laura Palmeriin hänen elämänsä viimeisinä viikkoina.

Hyvää: Yllättävän paljonhan tämä toi valoa Twin Peaksin hämäriin kohtiin! En ollut tiennyt, että David Lynch joskus selitti Laura Palmerin kuoleman näinkin yksityiskohtaisesti. Siltä kannalta oli kiinnostava. Oli ainakin 100% omaperäinen! Oli ajoittain tyylikäs. Oli hauska palata Twin Peaksiin. (Oikeammin kai "vierailla siellä etukäteen".) 

Huonoa: Joistakin satunnaisista tyylikkäistä jutuista saatan nauttia, mutta yleisesti ottaen henk. koht. inhoan David Lynchin elokuvien täydellistä käsittämättömyyttä. Se turhauttaa ja ahdistaa. Aivoni joutuvat kriisiin. Silti tuntuu selviöltä, että juuri Lynchin elokuvien "huonot" ominaisuudet ovat samalla kertaa ne parhaat ja omaperäisimmät. Ne ovat keränneet hänelle faniarmeijan. Mikä minä olen niitä huonoiksi haukkumaan? Minulle ne eivät vain sovi. Brrh. En oikein osaa arvostella tätä tai muodostaa kokonaiskuvaa. Huomaako sen?  

Lisäys äskeiseen: On mainittava, että Twin Peaksista silti pidän. Siinä Lynchin mystinen tyyli on nautittavaa. Miksi? No siksi, että tv-sarjassa käsittämättömyyksien ratkaisun voi aina kuvitella olevan vielä tulossa. Elokuvan pitäisi olla itsenäinen kokonaisuus, joten käsittämättömyys on anteeksiantamatonta. Tv-sarja voi X-filesin tapaan pitkittää totuuden löytymistä vaikka ikuisesti.

Kannattiko katsoa? Twin Peaksia nähneenä kyllä. Sarjaa tuntemattomalle tämä olisi niin sekava, sekopäinen ja merkityksetön elokuva, että huh.