Lähes tieteellisiä perusteluita sille, miksi se ahdistaa korviani!

YLE1 näyttää parhaillaan dokumenttia Bollywoodin musiikista (loppumaisillaan). Äsken pitkän linjan laulajatar elokuvien playback-nauhoilta puki osuvasti sanoiksi näppituntumani Bollywood-laulutyylistä: se on pakotettua ja puristetua. Hän yksinkertaisesti vertasi sitä äänenmuodostukseltaan oopperalauluun! Ääni kuulema muodostetaan molemmissa samassa paikassa: syvällä palleassa, ei kurkussa tai suussa niin kuin "normaalissa" (maallikoiden) laulussa.  

Oopperalaulua täytyy erikseen opiskella, koska tällainen äänenmuodostus ei ole ihmiselle se luonnollinen. Päteekö sama sitten intialaiseen lauluun? Jännä ajatus. Laulavatko Intian maallikot enemmän samalla lailla kuin länsimaiset ihmiset?

Tässä on järkeä. Palaset loksahtivat kohdalleen. Oopperalaulua kuunnellessani minulle tulee melko samanlainen lievä ahdistus kuin Bollywood-leffoissa: laulaja, kuulostat niin jännittyneeltä, etkö voisi vain antaa äänen virrata?

Kyllä silti lähden mielelläni oopperaan ja katson Intian elokuvia. Laulu on kivaa vähän ahdistavanakin. Mutta huomattavasti enemmän nautin musikaaleista - ja nyt tajuan paremmin, miksi ;)