Näin tämän nyt toista kertaa. Omistan DVD:n itse. Katsoimme, kun Eini oli luonani kylässä.

Pisteeni: + + + + ½ (movielens), (imdb) 

Hyvää: No melkein kaikki. Ihana, aseistariisuva, vanhanaikainen seikkailuelokuva avaruudessa. Henkilöt, jotka eivät jää pahvisiksi. Korkein ylistykseni elokuvalle on yleensä "sekä sydän että aivot", ja tämä ansaitsee sen. Elokuvilla, joita ei ole kirjoitettu laskelmoiden, kaupallisesti, tuotteena - vaan ne on luonut joku, joka välittää - on sekä sydän että aivot, ja katsoja tuntee sen joka solullaan. Niitä on nykyisin aika harvassa. Serenityn juoni on miellyttävän aukoton ja kulkee sujuvasti eteenpäin. Elokuvan sisäinen logiikka - henkilöiden motiivit, tapahtumien syyt ja seuraukset - on aukoton ja helppo hahmottaa. Rakastan riemastuttavia puujalkavitsejä, vaikka kaikki ehkä eivät. Rakastan oikeastaan kaikkea tässä, paitsi: 

Huonoa:Olin nähnyt Firefly-sarjan ennen tämän katsomista, joten odotin mahdottomia: halusin, että kaikki roikkumaan jääneet langat solmitaan ja loppu on elämää suurempi. Siksi petyin vähän, mutta olisin varmasti pettynyt mihin tahansa. Ainoa odotuksiin liittymätön valituksenaiheeni on Joss Whedonin kokonaisuutena loistava, mutta paikoitellen paperinmakuinen dialogi (en uskonut ollenkaan, kun luin siitä etukäteen arvosteluista, mutta olin ikävä kyllä väärässä): kauniita sanoja, mutta joskus niin ylikirjoitettuja, että eivät millään kuulosta luontevilta. Toisaalta tarpeeksi hyvä näyttelijä kai pystyy sanomaan mitä vain luontevasti, joten kenties on osuvampaa syyttää heitä kuin Whedonia, tai ainakin jakaa syyllisyys. Näistä näyttelijöistä monet ovat tv-sarjatasoa, eivät filmitähtiä. Vielä. Kyllähän sen vähän huomaa. Osa on parempia kuin toiset.

Lopuksi juoneen ja odotuksiini liittyviä valituksia. Miksi Mal ja Inara saivat niin vähän aikaa yhdessä valkokankaalla? Miksi he eivät voineet edes suudella lopussa? Miksi Bookin taustasta ei kerrottu mitään, vaikka minä paloin halusta tietää siitä lisää! Ja miksi, voi miksi, voi MIKSI Whedon tappoi juuri WASHIN, joka oli henkilöistä sympaattisin, viattomin, eniten "hyvä" ihminen??? Se sai minut äärettömän vihaiseksi ja turhautuneeksi. Ennemmin joku muu, kuka tahansa muu! No, nämä päätökset Joss teki. Kokonaisesta sarjasta oli tehtävä kahden tunnin elokuva. Ymmärrän sen. Silti vähän harmittaa.

Muuta: Odotukseni vaikuttivat katsomiskokemukseeni todella paljon, mikä on minusta sääli. Lisäksi: Joss Whedon taitaa pitää robottimorsiamista ja tytöistä, jotka tappelevat hirviöitä vastaan. Tämän tytön hirviötaistelun rinnalla Buffy vaikuttaa liikunnallisesti rajoittuneelta. Vau, vau, vau.